Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Naimisissa ulkomaalaisen kanssa -ironisoitu totuus

Lisätty 27.04.2014

Päivitetty 27.6.2016. Lisätty kappale Lomalla aina samaan paikkaan.

 

Avioliitto ulkomaalaisen kanssa kyynisesti nähtynä

Ulkomaalaisen kanssa seurusteluun ja ulkomaalaisen kanssa avioliitossa elämiseen liittyy erilaisia haasteita. Jokaiselle on itsestään selvyys, että erilaiset kulttuurit tuovat mukanaan haasteita ja näistä on saanut kuulla varmasti riittävästi mediasta ja ystäviltä sekä sukulaisilta. Tässä kirjoituksessa kerrotaan toisenlaisista haasteista ja toisenlaisesta totuudesta liittyen avioelämään ulkomaalaisen kanssa. Kaikkien ulkomaalaisen kanssa naimisiin menoa harkitsevien kannattaa lukea tämä kirjoitus ennen avioliiton solmimista.

 

Rahalla ei ole väliä, vaan tärkeintä on rakkaus

Rikkaan Suomalaisen kanssa Suomeen muuttavan köyhistä oloista lähteneen ulkomaalaisen ensimmäinen ja tärkein tehtävä on vaurastua ja huolehtia kotimaahan jäävän köyhän perheensä toimeentulosta. Suomeen muuttaneen ulkomaalaisen sääntö numero yksi on lähettää kotoutumistuki ja kaikki Suomessa hankimmansa rahat kotimaahansa köyhille siaruksilleen ja vanhemmilleen. Suomalainen puoliso tietysti huolehtii asumiskustannuksista ja muista kuluista Suomessa.

Romanttisen elämän näkemyksen mukaan arvostusta ei osteta rahalla. Mutta totuus on, että köyhistä oloista lähteneille tai köyhissä oloissa eläville raha on luonnollisesti erittäin tärkeää elämässä selviytymisen kannalta ja ulkomailla köyhissä maissa rahaa todellakin arvostetaan erilailla kuin Suomessa, jossa kaikki ovat tottuneet tietynlaiseen vaurauteen ja elintasoon.

Suomalaisen puolison arvostus ulkomaalaisen köyhän perheen keskuudessa katoaa, jos rahaa ei tunnu riittävän. Arvostus taas vastaavasti nousee, jos rahaa riittää köyhän perheen elättämiseen ulkomailla. Ulkomaalainen solmii avioliiton suomalaisen kanssa ja muuttaa Suomeen suurimmassa osassa tapauksia siksi, että hän ja hänen kotimaassaan asuva perheensä voisi saavuttaa paremman elintason.

 

Virastot tulevat tutuiksi

Ensimmäiset aviovuodet ovat kiireistä virastoissa asioimisen aikaa. Suomalainen puoliso juoksee jatkuvasti poliisilaitoksella, maahanmuuttovirastossa ja maistraatissa hoitamassa ulkomaalaisen puolisonsa lupa-asiat. Tämän lisäksi tutuiksi tulevat kielenopiskeluhakemukset ja asioinnit työvoimatoimistossa. Suomalaisen puolison kannattaa varautua ottamaan ensimmäisen kahden aviovuoden aikana useita palkattomia vapaapäiviä töistä avustaakseen ulkomaalaista kumppaniaan asioiden hoitamisessa. Sitten kun juuri on saatu kaikki lupa-asiat kuntoon, huomataan että ulkomaalaisen puolison passi on kohta vanhentunut ja voimassa oleva oleskelulupa on vanhentumassa olevassa passissa kiinnitettynä. Tästä alkaa taas virastorumba, kun ensin mennään ulkomaalaisen puolison kotimaan Suomessa sijaitsevaan suurlähetystöön passia uusimaan ja sen jälkeen täytyykin uusia oleskelulupa, joka on aluksi aina väliaikainen.

 

Töitä ei vaan tunnu löytyvän

Ulkomaalaisen kanssa naimisissa olevat suomalaiset joutuvat suurimmaksi osaksi tulemaan toimeen ainoastaan suomalaisen puolison tuloilla. Töitä ulkomaalainen ei Suomesta saa, koska suomen kielen riittävä taito on vaikea hankkia eikä ulkomaalaisilla ole Suomessa vaadittavaa laitoshuoltajan tutkintoa tai hygienia passia.

 

Kaksi ensimmäistä aviovuotta ovat avioliiton parasta aikaa

Aktiivinen kielen opiskelu kestää suunnilleen kaksi vuotta. Myös kahden ensimmäisen vuoden ajan ulkomaalainen jaksaa pitää yllä positiivisia odotuksia työpaikasta, suomalaiseen yhteiskuntaan hyväksytyksi tulemisesta ja muutenkin nähdä positiivisessa valossa tulevaisuuden uudessa kotimaassaan. Tänä aikana avioliitto on onnellinen ja molemmilla puolisoilla on päällä yhteinen tekemisen meininki.

Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen totuus iskee vasten kasvoja: Suomi ei ole hymyn maa, ulkomaalaisia ei kukaan halua palkata ja aluksi niin mielenkiintoisilta tuntuneet suomalaisten ja Suomen erityispiirteet sekä Suomen leveysasteilla tyypillinen ilmasto osoittautuvatkin kamaliksi ja sietämättömiksi. Puolisotkin alkavat kahden vuoden jälkeen löytämään vikoja toisistaan.

Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen tulee myös ulkomaalaisen puolison tähän asti kotimaassaan asunut lapsi Suomeen. Tämän jälkeen ulkomaalainen puoliso alkaa lapsensa kanssa puhumaan kotona omaa äidinkieltään ja se vähäinenkin suomen kielen taito alkaa rapistua. Suomeen muuttanut lapsi myös pilaa ne avioelämään aikaisemmin kuuluneet yhteiset asiat. Suomeen muuttaneen lapsen myötä myös virastorumba alkaa uudestaan, sillä lapselle täytyy hoitaa lupa-asiat kuntoon ja hänet täytyy saada käymään suomalaista koulua.

 

Suomalaisia kavereita ei ulkomaalaiselle löydy

Suomalaiset eivät päästä muita lähelleen eivätkä varsinkaan ulkomaalaisia. Jotkut suomalaiset suorastaan pelkäävät ulkomaalaisia, joten suomalaisia ei ulkomaalainen omaa suomalaista puolisoaan lukuunottamatta opi tuntemaan. Yleensä jopa suomalaisen puolison oma perhe inhoaa suomalaisen ulkomaalaista kumppania.

Kielikurssilta ulkomaalainen yleensä löytää muita ulkomaalaisia kavereita tai muita samasta maasta Suomeen muuttaineita, joiden kanssa puhutaan puhelimessa 2 tuntia päivässä ja kierrellään päivät ostoskeskuksissa ja kahviloissa. Illat ja yöt näiden samojen kavereiden kanssa istutaan baareissa ja kierellään yökerhoissa. Suomalaisen kannattaa tiedostaa, että ulkomaalaiset eivät viihdy paljon kotona eivätkä arvosta rauhallisia koti-iltoja. Ulkomaalaiset ovat tottuneet aivan erilaiseen sosiaaliseen elämään kuin suomalaiset.

 

Suomalainen ruoka ei ole oikeasti hyvää

Alkuinnostuksen hiivuttua ulkomaalaiset eivät enää halua maistella suomalaisia ruokia tai tutustua suomalaiseen ruokakulttuuriin. Ulkomaalaisten mielestä suomalainen ruoka ei ole oikeasti hyvää eikä kukaan jaksa teeskennellä tykkäävänsä makaronilaatikosta loputtomiin. Ulkomaalaisen kanssa naimisissa olevan suomalaisen on hyvä totutella syömään ulkomaalaiselle puolisolle mieluista ruokaa. Tai sitten voi aina valmistaa kahta eri ruokaa joka päivä.

 

Lomalla aina samaan paikkaan

Ulkomaalaisen kanssa naimisissa olevan on syytä tiedostaa, että lomalla tai muuten vaan vähintään kerran vuodessa ulkomaalainen puoliso matkustaa aina kotimaahansa kuukaudeksi tai pariksi. Tämän lystin usein maksaa suomalainen puoliso. Tästä syystä haaveet maailman näkemisestä ja matkustelusta voi haudata ja onkin syytä hyväksyä se tosiseikka, että tulette viettämään joka ikisen loman ulkomaalaisen puolison vanhempien luona kaukana viihtyisistä lomakohteista. Tämän lisäksi hänen sukulaisensa odottavat suomalaisen maksavan kaiken ja lomat kuluvat kuunnellessa kuinka puolisosi riitelee jatkuvasti oman äitinsä kanssa ja arvuutellessa hyväksyykö vai vihaako hänen isänsä sinua.

 

Voiko avioliitto ulkomaalaisen kanssa toimia?

Ulkomaalaiset kyllä ovat hyviä työntekijöitä, siinä missä suomalaisetkin. Joskus harvoin työnantajat voivat palkata ulkomaalaisen, jos suomen kielen taito on erinomainen ja ulkomaalainen on onnistunut opiskelemaan itselleen suomalaisen tutkinnon. Ulkomaalainen voi myös yrittää työllistää itse itsensä tai työllistyä suomalaisen puolisonsa kautta. 

Suomalaisen on hyvä pitää mielessä, että suurinta osaa suomalaisen kanssa naimisissa olevista ulkomaalaisista ei rahallinen osallistuminen yhteisen talouden hoitoon kiinnosta. Erot puolisoiden koulutus ja sivistystaustoissa voivat jo itsessään olla niin suuret, että ulkomaalaiselle puolisolle yhteisen tulevaisuuden suunnittelu taloudellisista näkökulmista saattaa olla täysin mahdotonta. Köyhistä oloista lähtöisin olevat ihmiset ovat tottuneet elämään päivä kerrallaan.

Avioliittoa solmittaessa on hyvä tiedostaa, että seksuaalinen eksotiikka ja uutuuden viehätys loppuu noin kahden vuoden kuluessa. On hyvä pohtia tarkkaan, kannattaako kaikki tässä kirjoituksessa läpikäydyt asiat ottaa osaksi omaa elämäänsä muutaman kuukauden tai vuoden sänkyelämän takia.

 

Onko olemassa onnellisia ulkomaalainen/suomalainen -pariskuntia?

Onnellisia suomalaisten ulkomaalaisten kanssa solmimia avioliittoja ovat ne liitot, joissa suomalainen hyvin tienaava hissukka pystyy täyttämään ulkomaalaisen puolisonsa taloudelliset vaatimukset riittävän hyvin. Monet köyhistä maista tulevat ulkomaalaiset ovat luonteeltaan kateellisia rahan ja merkkitavaroiden perässä juoksijoita.

Mikäli pidit tästä kirjoituksesta, saatat myös pitää kirjoituksesta Onnellisempana poissa Suomesta -ironisoitu totuus

 

Haluatko vielä mennä naimisiin ulkomaalaisen kanssa?

Jos vielä tämän kirjoituksen luettuasi olet solmimassa avioliittoa ulkomaalaisen kanssa, kannattaa sinun tutustua tämän sivuston kirjoitukseen esteettömyyden tutkinnasta, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti miten avioliiton esteiden tutkinta suoritetaan kansainvälisissä avioliitoissa.

Tutustu myös kirjoitukseen Seurustelu ulkomaalaisen kanssa.

 

Tämän kirjoituksen inspiraationa on toiminut Suomi24 keskustelupalstan Monikulttuuriset suhteet ja Kaukosuhteet osioiden aktiiviset keskustelijat. Erityinen kiitos mainittakoon Kaukosuhteet osion nimimerkille 7 vuotta kokemusta, joka on erityisellä tyylillään vaikuttanut tämän kirjoituksen syntymiseen.

 

Haluatko tavata suomalaista puolisoa etsiviä ulkomaalaisia turvallisesti ja luotettavasti?

Siirry tästä linkistä katsomaan kaikki Asumaan Suomeen sivuston suosittelemat turvalliset ja luotettavat kansainväliset deittisivustot.

 

OLE MUKANA MIESASIA