Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kutsukirje, turistiviisumi ja avioliiton solmiminen

Lisätty 06.02.2014

Voiko turistiviisumilla Suomeen tullut ulkomaalainen avioitua Suomessa suomalaisen kanssa

Kutsukirje vaaditaan usein viisumihakemuksen yhteydessä. Kutsukirjeestä käy ilmi kutsujan ja kutsuttavan henkilötiedot sekä heidän suhteensa laatu. Kutsukirjeessä esitetään myös selvitys kutsuttavan matkan tarkoituksesta, kestosta ja siitä, miten matkan aikana syntyvät elinkustannukset tulevat katetuiksi. Kutsukirje lähetetään kutsuttavalle henkilökohtaisesti.

Tässä kirjoituksessa pohditaan kutsukirjeen ja turistiviisumin käyttöä tapauksissa, joissa vierailun tosiasiallisena tarkoituksena on avioliiton solmiminen ja pysyvän oleskelun aloittaminen Suomessa. Yksityiskohtainen esitys kutsukijeestä, sen sisällöstä ja lähettämisestä tarjotaan tämän sivuston Kutsukirje osiossa. 

On hyvin tavallista, että turistiviisumia haettaessa suurlähetystössä on esitetty vierailun tarkoituksena olevan ystävän tapaaminen ja turismi, mutta vierailun tosiasiallisena tarkoituksena onkin avioliiton solmiminen ja oleskeluluvan hakeminen perhesiteen perusteella Suomessa.

Tässä vaiheessa kirjoitusta on syytä mainita, että yllä esitetty toiminta on viranomaisten harhaanjohtamista ja jossain määrin tuomittavaa. Asumaan Suomeen sivusto ei kehota toimimaan yllä esitetyllä tavalla, vaan noudattamaan viranomaisten suositusta hakea oleskelulupaa hakijan kotimaasta käsin. Yleistä tietoa oleskeluluvasta löytyy Oleskelulupa osiosta. Yksityiskohtainen esitys oleskeluluvan hakemisesta löytyy Asumaan Suomeen osion Ulkomaalainen Suomeen kappaleesta.

Edellä esitetty toiminta on kuitenkin hyvin yleistä ja viranomaiset tietävät, että osa turistiviisumin saaneista ulkomaalaisista tulee hakemaan oleskelulupaa Suomessa ollessaan. Oleskeluluvan hakeminen toimii myös keinona pidentää vierailuaikaa, sillä oleskelulupahakemuksen ollessa käsiteltävänä saa hakija oleskella maassa laillisesti hakemuksen käsittelyn ajan.

 

Taloudellisista syistä on järkevää hakea oleskelulupaa ennen Suomeen saapumista

Merkittävin ja ainoa konkreettinen seuraamus kirjoituksen alussa esitetystä toiminnasta on ulkomaalaisen Suomen sosiaaliturvan piirin pääsemisen viivästyminen. Suomen sosiaaliturvan piiriin päästäkseen ulkomaalaisen tulee asua Suomessa. Suomessa asuminen taas edellyttää oleskelulupaa. Mikäli oleskelulupa olisi myönetty jo hakijan kotimaassa, voisi hän hakeutua Suomessa sosiaaliturvan piiriin heti Suomeen saavuttuaan.

Oleskelulupahakemuksen käsittely saattaa kestää kuukausia. Mahdollisen pitkän käsittelyajan takia käsittelyyn kuluva aika saattaa muodostua taloudellisesti raskaaksi, sillä puolisot joutuvat usein tulemaan toimeen ainoastaan suomalaisen osapuolen tuloilla. 

Suomen sosiaaliturvasta on kerrottu Suomen sosiaaliturva kappaleessa.

Jos kaikista edellä esitetyistä tosiseikoista huolimatta puolisot päättävät hakea turistiviisumia tosiasiallisena tarkoituksenaan solmia avioliitto Suomessa ja hakea oleskelulupaa, on tärkeää huomioida muutamia seikkoja.

On hyvä muistaa, että kutsukirje ei ole tae viisumin myöntämisestä. Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti ja viranomaisten tiedossa olevat tosiseikat kutsujan ja kutsuttavan taustoista vaikuttavat viisumin myöntämiseen. Viisumia myöntäessään viranomaiset käyttävät myös harkintavaltaansa. Mikäli viranomaisilla on aihetta epäillä kertomuksia vierailun tarkoituksen tai keston paikkaansapitävyydestä, voidaan viisumi jättää myöntämättä.

Tärkeää on huomioida myös, että myönetty viisumi ei ole tae Suomeen pääsemisestä. Rajatarkastusviranomaiset arvioivat tapauskohtaiseti maahan saapuvan ulkomaalaisen edellytykset selviytyä elinkustannuksista matkakohteessa. Rajatarkastusviranomaiset voivat myös estää maahanpääsyn, mikäli on aihetta epäillä, että turistiviisumilla maahan pyrkivä ulkomaalainen aikoo jäädä oleskelemaan maahan pysyvästi. Yksityiskohtaisempia vinkkejä kutsukirjeellä ja turistiviisumilla maahansaapuvalle on kerrottu Kutsukijre osiossa.

Tärkeää huomioida: Mikäli puolisoilla on tarkoituksena solmia avioliitto Suomessa, tulee ulkomaalaisen puolison tuoda Suomeen tarvittavat todistukset avioliiton solmimista varten.

Jos puolisoilla on tarkoituksena aloittaa yhteinen elämä Suomessa, on EU:n ulkopuolelta tulevien puolisoiden hyvä tuoda mukanaan syntymätodistus. Syntymätodistus nopeuttaa asioiden käsittelyä maistraatissa.

Kansainvälistä avioliittoa varten tarvittavista dokumenteista on kerrottu Kansainvälinen Avioliitto kappaleessa.

 

Haluatko tavata suomalaista puolisoa etsiviä ulkomaalaisia turvallisesti ja luotettavasti?

Tutustu luotettaviin ja turvallisiin deittiyhteisöihin valitsemalla parhaiten mieltymyksiäsi vastaava yhteisö tältä sivustolta. Siirry tästä linkistä katsomaan kaikki Asumaan Suomeen sivuston suosittelemat turvalliset ja luotettavat kansainväliset deittisivustot.

OLE MUKANA MIESASIA