Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Seksin myymistä ja ostamista ei tule täyskriminalisoida

Lisätty 10.04.2015

Seksin ostokielto ei vähennä seksin myymistä ja ostamista

Laki seksin oston täyskiellosta tuli voimaan Ruotsissa vuonna 1999. Tutkimusraportin mukaan seksin ostamisen kielto on aiheuttanut kielteisiä seurauksia seksityöntekijöille. Täyskiellolla on haluttu vaikuttaa asenteisiin seksin ostamista kohtaan ja tehdä seksin ostamisesta vähemmän houkuttelevaa. Tutkimusraportti osoittaa kuitenkin, että todisteita ei ole saatavilla siitä että seksin myynti ja ostajien määrä olisivat vähentyneet. Seksin ostamisen kieltäminen on myös aiheuttanut kielteistä suhtautumista seksin myyjiin.

Suomessa tiukennetaan lakia seksin ostosta

Seksin ostaminen ihmiskaupan uhrilta kriminalisoitiin vuonna 2006. Asumaan Suomeen sivusto ei hyväksy ihmiskauppaa. Asumaan Suomeen sivusto kehottaa kaikkia seksipalveluiden ostajia pidättäytymään ihmiskaupan kanssa tekemisissä olemiselta. Kenenkään ei tulisi ostaa seksipalveluja ihmiskaupan uhrilta.

Oikeusministeriölle tehdyn selvityksen perusteella vuonna 2006 voimaan saatettua lakia on päätetty muuttaa. Selvityksen mukaan parituksen ja ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden suojelu ei ole toteutunut toivotulla tavalla.

Aikaisemmin rangaistuksen seksin ostosta ihmiskaupan uhrilta saattoi saada vain, jos oli kyetty osoittamaan, että seksin ostaja tiesi ostavansa seksuaalipalveluja ihmiskaupan uhrilta.

Uuden voimaan tulevan tiukennetun säännöksen mukaan tuomioon ei vaadita enää tahallisuutta, vaan rangaistuksen voi saada myös tuottamuksellisesta teosta.

Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa on rangaistavaa ostaa seksiä ihmiskaupan uhrilta tai parituksen kohteelta, vaikka ei tietäisikään toisen osapuolen tällaisista olosuhteista. Ostaja voidaan lainmuutoksen jälkeen tuomita rangaistukseen, jos voidaan ajatella että hänen olisi pitänyt tietää tai epäillä paritusta tai ihmiskauppaa. Teosta voi saada enimmillään kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen. 

Seksin ostaminen parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on 1. kesäkuuta 2015 lähtien rangaistavaa myös tuottamuksellisena, eli huolimattomuudesta tehtynä.

Seksin myyminen ja seksin ostaminen yksityisyrittäjänä toimivalta seksityöntekijältä on täysin hyväksyttävää ja sallittua eikä se myöskään ole rangaistavaa.

 

Seksin ostamista ja myymistä ei tule kieltää kokonaan

Täyskiellolla Ruotsissa on yritetty vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja viestittää, että seksin ostaminen on väärin. Ruotsin mallista saadut kokemukset kuitenkin osoittavat, että täyskielto ei toimi toivotulla tavalla.

Arkijärjen valossa on täysin hyväksyttävää, että aikuiset voivat sopia vapaasti ja omasta tahdostaan seksin ostamisesta ja myymisestä, sillä onhan seksi ja seksuaalisuus hyvin tärkeä ja ihmisyyteen kuuluva asia monelle aikuiselle. Näyttäisi vahvasti siltä, että arkijärjen valossa hyväksyttäviin ja yleisesti normaaleihin olemassa oleviin asioihin ei pystytä teennäisellä lainsäädännöllä vaikuttamaan. 

Kukaan tuskin voi kuitenkaan kannattaa sitä, että seksin myymisen taustalla on ihmiskauppa ja pakottaminen vasten tahtoa.

 

Seksin ostamisen ja myymisen täyskielto heikentäisi seksityöntekijöiden ja seksin ostajien asemaa

Täyskriminalisoinnissa seksin osto ja myyminen tapahtuisi näkymättömästi. Tällöin seksin ostajat ja myyjät tarvitsisivat entistä enemmän kolmansien parittajina toimivien osapuolten apua kohdatakseen toisensa.

Täyskriminalisointi saattaisi myös johtaa hullunkuriseen tilanteeseen, jossa seksin ostajan epäillessä rikosta ja ilmoittaessa tästä viranomaisille, ostaja ilmiantaisikin samalla myös itsensä rikoksentekijäksi. Tällaisen hullunkurisen tilanteen johdosta parittajat, ihmiskauppa ja ihmiskaupan uhrit muuttuisivat entistä näkymättömämmiksi.

 

Seksityöntekijöiden oikeus harjoittaa laillisesti elinkeinoaan ja oikeus seksuaalipalveluiden käyttöön on säilytettävä

Täyskriminalisoinnin myötä seksityöntekijöiden olisi entistä vaikeampi puolustaa omia oikeuksiaan. On syytä pitää mielessä, että monet seksityöntekijät ovat todellisuudessa yksityisyrittäjiä ja heidän palveluidensa käyttäjät ovat ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista.

Olisi typerää viedä seksityöntekijöiltä laillinen elinkeino ja heikentää tällä tavoin yrittämisen ja työnteon edellytyksiä. Olisi myös typerää viedä seksuaalipalveluyrittäjiltä heidän asiakkaansa ja ajaa seksuaalipalveluyrittäjät sekä palveluiden ostajat kolmansien välittäjinä toimivien osapuolten aromoille.

 

Oletko kiinnostunut tutustumaan suomalaista miestä etsiviin ulkomaalaisiin naisiin?

Monet ulkomaalaiset naiset etenkin Aasiasta, Afrikasta ja Itä-Euroopasta ovat jo liittyneet deittiyhteisöihimme. Voit tutustua suomalaista miestä etsiviin ulkomaalaisiin naisiin liittymällä Foreign Dating Forumille, josta löytyy erityisesti suomalaisista miehistä kiinnostuneita ulkomaalaisia naisia.

Voit myös mennä tästä linkistä katsomaan Asumaan Suomeen sivuston suosittelemat turvalliset ja luotettavat kansainväliset deittisivustot, jotka sopivat erityisesti suomalaista miestä etsivien ulkomaalaisten naisten tapaamiseen.

 

Siirry tästä lukemaan Asumaan Suomeen sivustolla aikaisemmin julkaistu kirjoitus thaimaalaisista seksiyrittäjistä Suomessa 

Tästä voit lukea Helsingin Sanomien jutun Ruotsin seksinostokieltoon liittyvästä raportista

Tästä voit lukea oikeusministeriön tiedotteen seksin ostamisen tulosta rangaistavaksi myös tuottamuksellisena

 

OLE MUKANA MIESASIA