Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Perheen yhdistämisen tiukentuvat käytännöt

Lisätty 15.02.2016

Perheen yhdistämistä koskeva uusi laki on lausuntokierroksella

Voimaan tullessaan laki tiukentaisi perheenyhdistämisen käytäntöjä merkittävästi. Käytäntöjen kiristämisen tarkoituksena on muuttaa Suomen perheenyhdistämisen käytäntöjä vastaamaan muiden pohjoismaiden ja EU-maiden käytäntöjä sekä poistaa vetotekijöitä turvapaikanhakijoita ajatellen.

Tähän asti Suomeen on voinut saada turvapaikan kansainvälisen suojan, toissijaisen suojelun ja humanitäärisen suojelun perusteella. Jatkossa humanitäärisen suojelun mahdollisuus poistuisi ja toissijaisen suojelun perusteella turvapaikan saaneilta edellytettäisiin, että heidän pitää kyetä elättämään perheensä Suomessa, jotta he saisivat perheenyhdistämisen. Heille tulisi siis samantyyppinen tulovaatimus, kuin nykyisin työperäisillä maahanmuuttajilla. Käytännössä perheen saaminen Suomeen siis edellyttäisi hyvää työpaikkaa Suomessa ja työstä saatavan tulon riittämistä koko perheen elättämiseen.

Tällä hetkellä lausuntokierroksella olevassa laissa kiristyvät perheen yhdistämisen käytännöt koskisivat myös Suomen kansalaisten perheenyhdistämisiä. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että ulkomaalaisen, jolla on yhteinen lapsi tai lapsia Suomen kansalaisen kanssa tai joka on naimisissa Suomen kansalaisen kanssa, olisi vaikeampaa saada pysyvä oleskelulupa Suomeen perheenyhdistämisen perusteella. 

 

Tulorajojen ei pitäisi koskea Suomen kansalaisia

Saadakseen puolisonsa Suomeen perheenkokoajalla pitäisi olla vähintään 1 700 euron nettotulot kuukaudessa, ellei oleskelulupaa hakevalla ole työpaikkaa valmiina Suomessa. Jos tulossa on lisäksi kaksi lasta, rahaa pitäisi jäädä verojen jälkeen käteen 2 600 euroa kuussa. Tulorajoja ollaan asettamassa myös Suomen kansalaisille, joiden puoliso hakee täältä oleskelulupaa.

Koska käytäntöjen kiristämisen tarkoitus on poistaa vetotekijöitä turvapaikanhakijoita ajatellen, ovat tulorajat Suomen kansalaisille tässä suhteessa tarpeettomia.   

 

Hallituspuolueiden edustajat vastustavat perheenyhdistämisen tulorajojen asettamista Suomen kansalaisille

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmää johtava Arto Satonen totesi maanantaina 15. helmikuuta 2016 Ylen aamu-tv:ssä vastustavansa perheenyhdistämisen tulorajoja Suomen kansalaisille.

Myös maahanmuuttoon kriittisimmin suhtautuvan hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi Ylelle, ettei tulorajojen hänen mielestään pitäisi koskea suomalaisia.

"Tulorajat suomalaisille on tässä suhteessa tarpeettomia. Ne eivät edistä sitä alkuperäistä tarkoitusta, joka on ollut vetotekijöiden poistaminen nimenomaan turvapaikanhakijoita ajatellen", Terho sanoi Ylelle.

Hanke perheenyhdistämisen käytännöistä on tällä hetkellä vielä lausuntokierroksella. Sampo Terhon mielestä hanketta on syytä arvioida uudestaan.

"Se pitää mielestäni muodostaa sillä lailla, että suomalaisten asema ei tässä muutu eikä suomalaisten puolisoiden, vaan tässä on nimenomaan tarkoitus vastata tähän turvapaikkakriisiin", Sampo Terho kertoo Ylelle.

Terhon ja Satosen mielipide saa varovaista tukea myös kolmannen hallituspuolueen, keskustan joukoista.

 

Myös oppositiopuolueiden kansanedustajat vastustavat perheenyhdistämisen tulorajojen asettamista Suomen kansalaisille

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei kannata perheenyhdistämisen tulorajoja Suomen kansalaisille. Lindtmanin mielestä hallituksen kannattaisi harkita uudelleen, kannattaako tulorajoja laajentaa koskemaan myös suomalaisia.

"Toivon, että hallitus pohtii tämän vielä kerran. Se olisi suurta viisautta" Lindtman lausuu Ylelle.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto tyrmäsi hallituksen hankkeen samassa Ylen Aamu tv:n lähetyksessä, jossa kokoomuksen Arto Satonen esiintyi.

 

Todennäköisesti lakiluonnosta arvioidaan uudelleen lausuntokierroksen jälkeen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen korosti Ylen Aamu tv:n lähetyksessä, että ulkomaalaislain muutoksissa on kyse ensisijaisesti akuutin turvapaikanhakijatilanteen ratkaisemisesta. Hänen mukaansa luonnosta tullaan vielä arvioimaan lausuntokierroksen jälkeen.

Uusi laki pyritään saamaan voimaan viimeistään kesällä.

 

Huomio: Koska perheenyhdistämisen tulorajojen asettaminen koskemaan myös Suomen kansalaisia herätti laajaa vastustusta jopa hallituspuolueiden keskuudessa, on hyvin todennäköistä että lakiluonnosta tullaan arvioimaan uudelleen ja lakihanke perheenyhdistämisen tulorajoista näyttäisi kaatuvan Suomen kansalaisten osalta.

 

Lähteet:

Yle Aamu tv 15.2.2016

Yle Uutiset 

Arto Satonen Viikkoviesti