Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Voiko ulkomaalainen saada Kelan tukia?

Lisätty 17.01.2014

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva

Tässä kirjoituksessa kerrotaan Suomeen asumaan muuttavalle tarjolla olevasta asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Tietoa tarjotaan siitä, miten sosiaaliturvan piirin haetaan ja milloin Suomeen asumaan muuttaneen katsotaan olevan asumisperusteisen sosiaaliturvan piirissä.

Sosiaaliturvasta huolehtii Kela. Suomen sosiaaliturvaan kuulumista pitää Suomeen asumaan muuttajan hakea erikseen. Suomessa sosiaaliturva perustuu asumiseen. Pääsäännön mukaan Suomeen vakituisesti asumaan muuttanut kuuluu sosiaaliturvan piiriin. Kun henkilö muuttaa asumaan Suomeen, voi hän hakeutua sosiaaliturvan piiriin tekemällä hakemuksen Kelan internetsivujen asiointipalvelussa tai lomakkeella, joka palautetaan Kelan toimistoon. Tämän jälkeen Kela lähettää Suomeen asumaan muuttaneelle asiasta kirjallisen päätöksen. Jos päätös on myöntävä, henkilö saa myös sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin.

Kela maksaa tukia yleensä siitä päivästä lähtien, kun Suomeen asumaan tullut kuuluu sosiaaliturvan piiriin. Joitakin tukia maksetaan kuitenkin vain niille, jotka ovat asuneet Suomessa tietyn ajan ennen tuen myöntämistä. Näitä ovat vanhemmuuden perusteella maksettavat päivärahat, Kelan työttömyyspäiväraha, Kelan eläkkeet sekä yli 16-vuotiaiden vammaistuet. Äitiysrahaa voi esimerkiksi saada, jos on asunut Suomessa vähintään 180 päivää ennen laskettua aikaa. 

On hyvä huomioida, että hakea kannattaa aina, vaikka ei olisi täysin varma, onko oikeutettu etuuteen. Kela harvoin varta vasten kutsuu hakemaan jotain etuutta. Kelan tehtävä on tehdä ratkaisu ja toimittaa kirjallinen päätös hakijalle, josta selviää perustelut.

Suomi on solminut joidenkin maiden kanssa sopimuksia koskien sosiaaliturvaa. Näitä maita ovat pohjoismaat, USA, Kanada, Chile, Israel ja Australia. Jos Suomeen asumaan muuttanut tulee näistä maista, on hyvä tarkistaa Kelasta vaikuttavatko sopimukset sosiaaliturvaan. 

Voit siirytä tästä linkistä KELAn sivuille, jonka kautta voi hakea oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. On tärkeää muistaa, että Suomen sosiaaliturvan piiriin hakeutuvan on myös ilmoittauduttava maistraattiin. Voit siirtyä tästä linkistä Maistraatin sivuille lukemaan Maistraatin ohjeen maistraattiin ilmoittautumisesta.

 

Etsikö parisuhteeseen suomalaisen kanssa haluavia ulkomaalaisia?

Käyttämällä Asumaan Suomeen sivuston suosittelemia kansainvälisiä seurustelu- ja deittisivustoja tutustut helposti ja turvallisesti suomalaista puolisoa etsiviin ulkomaalaisiin. Siirry tästä linkistä katsomaan kaikki Asumaan Suomeen sivuston suosittelemat turvalliset ja luotettavat kansainväliset deittisivustot