Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Rekisteröityminen Suomeen

Lisätty 14.01.2014

Miten ulkomaalainen rekisteröityy asumaan Suomeen

Kun muutetaan Suomeen asumaan, on Suomeen muuttajan rekisteröidyttävä maistraattiin. Ennen maistraattiin rekisteröitymistä on oleskelulupa oltava myönnettynä. Jos oleskelulupa on myönnetty vähintään yhdeksi vuodeksi, on mahdollista saada kotikunta. Oleskeluluvan hakeminen on selostettu tämän sivuston Oleskelulupa osiossa sekä tämän osion Ulkomaalainen Suomeen kappaleessa. Tässä kirjoituksessa keskitytään Suomeen asukkaaksi rekisteröitymiseen ja siitä seuraaviin mahdollisuuksiin hakea ja päästä erilaisten etuuksien piiriin.

Rekisteröityminen tehdään oman asuinpaikan maistraatissa. Maistraatista saa myös suomalaisen henkilötunnuksen. Rekisteröityessä asumaan Suomeen henkilöstä merkitään perustiedot väestötietojärjestelmään. Näitä tietoja ovat nimi, syntymäaika, perhesuhde, osoite ja kansalaisuus.

Kun Suomeen asumaan muuttaja rekisteröityy maistraattiin, maistraatti päättää saako hän kotikunnan Suomesta. Jotta Suomeen muuttaja voi saada kotikunnan, tulee hänen muuttaa Suomeen asumaan vakinaisesti. Kotikunnan saanut Suomeen muuttaja on oikeutettu käyttämään kunnan palveluja, kuten terveydenhuollon palveluja ja lasten päivähoitoa. Kotikunnan saamisen jälkeen on myös oikeutettu äänestämään kuntavaaleissa.

Suomeen asumaan muuttavan tiedot voidaan rekisteröidä väestötietojärjestelmään myös, jos henkilö muuttaa asumaan Suomeen tilapäisesti. Tilapäinen asuminen tarkoittaa alle vuoden asumista. Jos henkilön tarkoituksena on muuttaa asumaan Suomeen tilapäisesti ja työskennellä Suomessa asumisen aikana, voi hän rekisteröityä maistraatin sijaan verotoimistossa. Verotoimisto voi myöntää myös suomalaisen henkilötunnuksen.

Rekisteröityessä maistraatissa tulee olla mukana passi ja oleskelulupa. Näiden lisäksi tarvitaan avioliittotodistus, lasten syntymätodistukset sekä rekisteröitävän henkilön oma syntymätodistus. Ulkomailta tuodut asiakirjat (passia lukuunottamatta) tulee olla legalisoituja ja käännetty suomen, ruotsin tai englannin kielelle. Virallisesta käännöksestä ja legalisoinnista kerrotaan tämän sivun osiossa Virallinen käännös ja legalisointi.

Verotoimistoon rekisteröityessä tulee olla mukana passi ja oleskelulupa sekä työsopimus. Verohallinto toivoo myös, että rekisteröitävällä henkilöllä olisi rekisteröitymään tullessaan mukana jo valmiiksi täytetty hakemus lähdeverokortin tai verokortin saamiseksi.

ON HYVÄ HUOMIOIDA, ETTÄ REKISTERÖITYMINEN EDELLYTTÄÄ HENKILÖKOHTAISTA KÄYNTIÄ VEROTOIMISTOSSA TAI MAISTRAATISSA.

Henkilötunnuksen saaminen helpottaa monien asioiden hoitamista. Esimerkiksi suomalaisen pankkitilin voi avata, kuten suomalaisetkin, henkilötunnuksen saamisen jälkeen. Suomeen asumaan tullut voi rekisteröityä Työ- ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Työttömyysetuuksiin on oikeus kuitenkin vain Suomeen asumaan vakituisesti tulleilla ja jotka ovat saaneet henkilötunnuksen. Tämä koskee myös muita Kelan etuuksia. Pääsääntö on, että jos henkilö on muuttanut asumaan Suomeen vakituisesti, kuuluu hän Suomen sosiaaliturvan piiriin ja voi saada kaikkia samoja Kelan etuuksia, kuin suomalaisetkin. 

On tärkeää huomioida, että vakiintuneen käytännön mukaan Kelan etuudet maksetaan pankkitilille. On muutenkin hyvä avata pankkitili, kun muutetaan asumaan Suomeen vakituisesti. Pankkitili helpottaa monien asioiden hoitamista verkkotunnistuksen ansiosta. Mm. hakemuksen Suomen sosiaaliturvan piiriin voi tehdä helposti Kelan internetsivujen asiointipalvelussa, jossa vaaditaan verkkotunnistautuminen.  

Kelan etuuksista Suomeen asumaan muuttaneelle kerrotaan tarkemmin Suomen sosiaaliturva kappaleessa. 

 

Etsikö suomalaisen kanssa parisuhteeseen haluavia ulkomaalaisia?

Voit tutustua turvallisesti ja helposti suomalaista puolisoa etsiviin ulkomaalaisiin käyttämällä Asumaan Suomeen sivuston suosittelemia turvallsia ja luotettavia deittisivustoja. Siirry tästä linkistä katsomaan Asumaan Suomeen sivuston suosittelemat turvalliset ja luotettavat kansainväliset deittisivustot