Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Perheen yhdistämisen tiukentuvat käytännöt

Lisätty 15.02.2016

Perheen yhdistämistä koskeva uusi laki on lausuntokierroksella

Voimaan tullessaan laki tiukentaisi perheenyhdistämisen käytäntöjä merkittävästi. Käytäntöjen kiristämisen tarkoituksena on muuttaa Suomen perheenyhdistämisen käytäntöjä vastaamaan muiden pohjoismaiden ja EU-maiden käytäntöjä sekä poistaa vetotekijöitä turvapaikanhakijoita ajatellen.

Tähän asti Suomeen on voinut saada turvapaikan kansainvälisen suojan, toissijaisen suojelun ja humanitäärisen suojelun perusteella. Jatkossa humanitäärisen suojelun mahdollisuus poistuisi ja toissijaisen suojelun perusteella turvapaikan saaneilta edellytettäisiin, että heidän pitää kyetä elättämään perheensä Suomessa, jotta he saisivat perheenyhdistämisen. Heille tulisi siis samantyyppinen tulovaatimus, kuin nykyisin työperäisillä maahanmuuttajilla. Käytännössä perheen saaminen Suomeen siis edellyttäisi hyvää työpaikkaa Suomessa ja työstä saatavan tulon riittämistä koko perheen elättämiseen.

Tällä hetkellä lausuntokierroksella olevassa laissa kiristyvät perheen yhdistämisen käytännöt koskisivat myös Suomen kansalaisten perheenyhdistämisiä. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että ulkomaalaisen, jolla on yhteinen lapsi tai lapsia Suomen kansalaisen kanssa tai joka on naimisissa Suomen kansalaisen kanssa, olisi vaikeampaa saada pysyvä oleskelulupa Suomeen perheenyhdistämisen perusteella. 

Lue kokonaan »

Oleskelulupa Suomeen

Lisätty 26.01.2016

Oleskelulupahakemus

Oleskelulupahakemus jätetään ulkomailla Suomen edustustoon tai Suomessa paikallispoliisille. Oleskelulupaa tulisi ensisijaisesti hakea henkilön  lähtömaassa Suomen asioita hoitavasta edustustosta.

Joissain Suomen kaupunkien poliisilaitoksissa ulkomaalaisten lupa-asiat on keskitetty ulkomaalaisyksikölle. Näin on esimerkiksi Helsingissä ja Turussa. Tämän kirjoituksen loppuun on sijoitettu linkki maahanmuuttovirastolle, josta löytyvät oleskelulupahakemukset ja linkki poliisille, josta löytyvät paikalliset poliisilaitokset.

Lue kokonaan »

Voiko ulkomaalainen saada Kelan tukia?

Lisätty 17.01.2014

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva

Tässä kirjoituksessa kerrotaan Suomeen asumaan muuttavalle tarjolla olevasta asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Tietoa tarjotaan siitä, miten sosiaaliturvan piirin haetaan ja milloin Suomeen asumaan muuttaneen katsotaan olevan asumisperusteisen sosiaaliturvan piirissä.

Lue kokonaan »

Rekisteröityminen Suomeen

Lisätty 14.01.2014

Miten ulkomaalainen rekisteröityy asumaan Suomeen

Kun muutetaan Suomeen asumaan, on Suomeen muuttajan rekisteröidyttävä maistraattiin. Ennen maistraattiin rekisteröitymistä on oleskelulupa oltava myönnettynä. Jos oleskelulupa on myönnetty vähintään yhdeksi vuodeksi, on mahdollista saada kotikunta. Oleskeluluvan hakeminen on selostettu tämän sivuston Oleskelulupa osiossa sekä tämän osion Ulkomaalainen Suomeen kappaleessa. Tässä kirjoituksessa keskitytään Suomeen asukkaaksi rekisteröitymiseen ja siitä seuraaviin mahdollisuuksiin hakea ja päästä erilaisten etuuksien piiriin.

Lue kokonaan »

Ulkomaalainen Suomeen

Lisätty 12.12.2013

Miten muutan ulkomaalaisen puolisoni kanssa Suomeen

Tässä kappaleessa selostetaan, mitä kaikenlaista viranomaiset vaativat pariskunnalta, jotka aikovat aloittaa yhteisen elämän suomessa. Tässä kappaleessa selostetaan myös, miten oleskelulupaa haetaan ja mitä kannattaa huomioida oleskelulupahakemusta jätettäessä.

Lue kokonaan »